Ruházat, tisztítószerek és higiénia

Minimalistaként könnyű lesz lemondanunk arról hogy feleslegesen sok ruhát vigyünk magunkkal, csak a legszükségesebb dolgok lesznek nálunk. Azonban a triatlon miatt ebbe beletartozik egy triatlon mez, úszósapka, szemüveg, futócipő, stb, szóval nem az a tipikus kerékpáros túrázó felszerelés 😀 Természetesen nem leszünk 24 órát a nyeregben, hiszen városi kiruccanások, gyalogtúrák, esetleg énekesi előadások is lesznek, de pár jól kombinálható ruhadarabbal minden megoldható. Ha többre van szükségünk, vagy egy ruhadarab kikopik, vagy fenntartható gyártásból származó, természetes anyagot veszünk, vagy ellátogatunk egy használt ruha boltba. Vagy ami még jobb, átkutatjuk a hosztelben mások által hátrahagyott, ingyenes darabokat. Már eddig is találtunk pár jó fogást, és szinte semmibe nem kerültek.

A tisztítás összefügg a ruhákkal, hiszen gyakran kell mosnunk a nem túl nagy ruhatárunkat. Azonban nem csinálunk nagy ügyet belőle, és ez a minimalista és hulladékmentes élet egy újabb szépsége. Van egy pár szappanunk, és mindenre azt használjuk, a ruhák tisztításától elkezdve a zsíros edényeken át a mosakodásig bezárólag. Ha egy vendéglátónál vagy hosztelben vagyunk, persze kihasználjuk a mosógép adta luxust, de egyébként bárhol kimossuk a ruhákat – legyen az egy benzinkút, tengerparti zuhanyzó vagy tó vize (de a sós vizet kerüljétek, az tuti tönkreteszi az anyagot idővel).

Ami a higiéniai termékeket illeti, nincs belőlük túl sok. Feladtam a házi fogkrémkészítést, így abból boltit használunk, és mellette cserélhető fejes fogkeféink vannak. Ezen kívül van egy-két krém sebekre, nap és gyulladás ellen, és egy Nivea tégely a téli kézszárazságra. Nem használunk sampont, Alan főként csak vízzel mos hajat, míg én nagyrészt tojássárgáját vagy sampont használok ecetes öblítéssel, néha olívaolajat kenve a száraz végekre. Talán nem kell mondanom hogy ezek fillérekbe kerülnek, amivel szintén jelentős mennyiséget spórolunk, már amellett hogy védjük a környezetet (meg magunkat a mérgező vegyszerek ellen).

Ázsiába érve fontos lesz a víztisztító is, a Sawyer Minire esett a választás mert könnyű, kicsi, és sose kell benne szűrőt cserélni, majd 400 ezer liter vizet képes kiszűrni, persze rendszeres tisztítás mellett. A csomagban vettem hozzá plusz 2 db 2 literes vizes tasakot is. Ezt kiegészítik a már meglévő 2 literes zsákjaink és fél literes bringás kulacsaink, amiben hosszabb kietlen részeken tudjuk szállítani a vizet magunkkal.