Műanyagmentes július kihívás – lehetséges a hulladékmentes edzés és versenyzés?

Műanyagmentes július kihívás – lehetséges a hulladékmentes edzés és versenyzés?

Mint sokan tudjátok, több mint fél éve hulladékmentes életmódot folytatok (hogy mért, arról itt olvashattok). Ezzel kapcsolatban lesz is majd jó sok blogbejegyzés, mert számomra fontos kérdés. Éppen ezért nem akarom figyelmen kívül hagyni ezt a szemléletet a triatlon versenyek során sem, azonban ez a terület eddig váratott magára. Volt is egy kis lelkiismeret-furdalásom amikor az eldobható műanyag pohár után nyúltam egy-egy futás során vagy gyűjtögettem a kiürült géles tasakokat a bringás mezben, amiket a frissítőállomásokon kaptam. A műanyagmentes július kihívás jegyében (igen, ez minden évben van 🙂 ) viszont most úgy gondoltam ennek is utánajárok, és csökkentem a szemetem amennyire csak tudom 🙂

Ahhoz, hogy ezt megtehessem, első körben azt kell megnézni, milyen fölösleges vagy nem újrahasznosítható szemét keletkezik egy verseny során, és hogy lehetne ezt helyettesíteni? Nézzük sorban, mit veszünk magunkhoz egy-egy frissítőállomáson, és a depóba mit rakunk be az induláshoz.

Depócsomag: 

Alaphelyzetben bringás edzések során már bevált, így mindig a következőket készítem össze a bringához:

  • 1-2 banán
  • egy marék paradió
  • házi, reggel sütött zablepény 
  • egy vizes és egy izos kulacs
  • hosszú versenyre sótabletták (ezt nem tudom kiváltani egyelőre, de az 50 darabos kiszerelés, ha csak versenyen használom, még évekig jó lesz)

Izo italporok vagy sporitalok:

 

Ezt viszonylag könnyű kiváltani, színes sportitalokat jó ideje nem vettem, mivel nem adnak többet mint egy sima porból bekevert izo, a port pedig könnyű helyettesíteni házilag. Egyszerűen csak öntsünk fel vízzel gyümölcslevet 4:1 arányban, mehet bele egy csipet só, és készen is vagyunk. Ha édesebb ízre vágyunk, nálam még bejött az ízlés szerint higított szörp egy kis citromlével, csak itt se felejtsünk el egy pici sót használni, mert bizony versenyen sokat fogunk izzadni, és ezt a legegyszerűbb így pótolni. A triatlonversenyek során a bringafrissítés ezen része mondhatjuk, hogy szemétmentes, mert eldobjuk a saját kulacsunkat és kapunk helyette megtöltött újat, én is ezt az utat választom. Most tekintsünk el a másodlagos szemétterheléstől, hisz a szervezők nagy eséllyel bolti csomagolású izo port használnak a bekeveréshez, de az ironman 75km szakaszán logisztikailag se lenne kivitelezhető a saját izo használata, illetve van egy ésszerű határ ebben is. Egyébként is a legtöbb izo a felkészülés során fogy, ugye az út a cél 🙂

Energiaszelet, müzliszelet: 

Házi müzliszelet készítésével kapcsolatos cikkekel tele van az internet, de én olyasmit szeretnék, ami könnyen rágható és emészthető, de lassú felszívódású szénhidrátokat is tartalmaz a gyors mellett. Egy hosszabb bringázás során pedig az se árt, ha fehérjét is pótolunk, így a fehérjeporos zabszelet mellett teszem le a voksom a bringa elején, a végén viszont inkább gél fog kelleni, ez lesz a következő pont. Találtam is egy jó receptet, mivel pont most készül a kókusztej és tegnap csináltam egy nagy adag mogyoróvajat, ki is fogom próbálni a következő hetekben. A fehérjeporom persze csomagolásban van, azonban anno direkt a legnagyobb, 5kg-os kiszerelést vettem. Általános szabály, ha nem tudod csomagolás nélkül venni és nem gyorsan romló, mindig vedd a legnagyobbat, amivel ráadásul rengeteget lehet spórolni, ha jól emlékszem az egész pakk volt 55 eur. Februárban vettem és még a fele se fogyott el, mert tényleg csak akkor nyúlok hozzá amikor feltétlen szükséges. Készíteni fogok egy alacsonyabb fehérje és zsírtartalmú, gyümölcsös verziót is, ha beválik, akkor azzal ki tudom váltani a gélt, ami ugye elég macerás házilag (de megoldható).

Gél: 

A speciál távon eléggé bejött hogy az egyik frissítőállomáson gélt, a másiknál szeletet vettem magamhoz, így fel akartam kutatni annak a lehetőségét, hogy lehetne a gélt házilag előállítani. Az egyszerűség miatt valószínűleg maradok az izo és müzliszelet kombónál, de ha már utánajártam akkor leírom, hátha szeretne valaki kísérletezni vele. Én mindenképp észben tartom 🙂 Szóval a bolti gélek nem csak simán cukorból, sóból és vitaminokból állnak, ha valaha elolvastátok az összetevők listáját akkor feltűnhetett, hogy mindegyik tartalmaz maltodextrint. Itt van erről egy nagyon jó kifejtős cikk, akit részletesebben érdekel a téma. Egy kis kutatás után találam is egy jó recepetet, katt ide hozzá. Ha elkészíteném, akkor egyedül a maltodextrint kellene csomagolásban megvennem, de egy pár kilós csomag nagyon sokáig elég, és máris kevesebb szemetet termelnék az egyenként kapható tasakok helyet.

Tehát készítettünk házilag gélt, na de miben szállítsuk? Szerencsére maga a recept a tároláshoz is ad ötletet, az élelmiszer tárolásra is alkalmas, különböző méretekben kapható GoToob-ot ajánla, amit itthon is meg lehet kapni. Én biztos beruházok egy szettre, mert ez a túra során is jól fog még jönni. Vigyázat, olajos cuccokra nem ajánlott! Elsőre nagyon drágának tűnik, azonban élettartam garanciát ad rá a gyártó, és ha belegondolunk mennyibe kerülnek ezek a kis gélek, a rendszeres használat során bőven visszajön az ára. A környezeti terhelés csökkentése csak egy plusz 🙂

Műanyag poharak a futás során:

Erre az egyetlen opció, ha saját mini kulacsot szorongatok a kezemben, van több gyártónak is marokra fogható 300 milis kulacsa, de egy sima 500 milis bringakulacs is megteszi. Az ironman 5km-es köreiben egy ilyen bőven elég a folyadékpótlásra, így kettő lesz nálunk a verseny során, egy nálam, egy pedig a frissítőmnél (köszi anya! 🙂 ), aki minden körben adja az újat a kiürült helyett. Természetesen leönteni se fogom magam műanyag pohárból, de erre nincs is szükség, mert ki vannak helyezve vízzel teli vödrök ahol könnyedén felfrissíthetem magam. Tudom, hogy a szervezők egy hadseregnek is elég műnyag pohárral készülnek és nem számít hogy én nem használom el ezeket, de a megoldásom egyszerűen kivitelezhető és ha ezzel sikerül példát mutatnom vagy felhívnom csak pár ember figyelmét erre a problémára, már előrébb vagyunk.

Azt hiszem minden szükséges dolog megvan, készen is állok a hulladékmentes versenyzésre. 🙂 Ha szerinted is érdemes figyelni erre, kérlek oszd meg, hátha más is kedvet kap pár megoldás alkalmazására.