Vízszűrési módszerek – avagy hogy igyunk vizet az út során bármilyen forrásból

Vízszűrési módszerek – avagy hogy igyunk vizet az út során bármilyen forrásból

In Europe (and actually everywhere else in the developed world) nem kérdés, hogy kinyitjuk a csapot, és tiszta, iható víz jön belőle. Sajnos az üditőital-gyártók évtizedes médiakampánya hatására iszonyú méreteket öltött a teljesen felesleges ásványvízfogyasztás. Ennek megfordítására már jöttek létre kampányok szerencsére, itthon én is elindítottam egyet pár hasonló gondolkodású emberrel, ami az angliai kezdeményezés alapján a Refill – töltsd újra nevet kapta. De ne kanyarodjunk el ennyire a témától, örüljünk, hogy itt élünk és ingyen jutunk vízhez 🙂 

Ezzel ellentétben a fejlődő országokban nem ilyen jó a helyzet, és egyébként is előfordulhat, hogy napokig nem jutok más vízforráshoz, mint egy útszéli patak vagy forrás. A túra első felében rengeteg időt töltök majd el Ázsiában, ahol a legtöbb helyen nem iható a csapvíz, így kell keresnem valami szűrési lehetőséget, mert mindenképpen el szeretném kerülni a petpalack vásárlást, és egyébként is ez jelentősen megdobná a költségeket. 

Víztisztítási alapelvek

Alapvetően rengeteg termék és márka létezik a piacon, és a döntés attól is függ, rövid vagy hosszútávra szeretnék megoldást találni. Kétféle metódus létezik, a fizikai szűrők eltávolítják a nagyobb szemcséket és a baktériumok 99,9%-át, a víztisztítók pedig a vírusokkal is elbánnak. Utóbbi legtöbbször valami fertőtlenítő port vagy folyadékot jelent.

A fejlett világban, vagyis például Európában és az Egyesült Államokban járva elég lehet a fizikai szűrés is, főleg ha csak pár napos túrára megyünk, vagy csak erdőben tervezünk kerékpározni és szeretnénk feltölteni a kulacsunkat patakvízből. Mivel én a túrám elején pont Ázsia felé indulok el, nagyon fontos szempont hogy a komolyabb szennyeződéseket és a vírusokat is eltávolítsam a vízből. Lehet hogy többe kerül többféle megoldást alkalmazni, de egy kórházi kezelés még több lenne 🙂

Víztisztítási módszerek

  • Tabletta, por, folyadék

Létezik víztisztító tabletta, amit egyszerűen csak beledobunk a meginni kívánt vízbe és pár óra múlva már ihatjuk is. A túraboltokban a Micropur márka elég gyakori. Por formában szuper költséghatékony, melynél 1 ft körülre jön ki 1l víz megtisztítása, de nyilván egy út során nem megvalósítható 100l víz egyszerre történő fertőtlenítése. Hátránya, hogy csak a kórokozókat öli meg, ha a víz vegyszerrel, homokkal, gyomirtóval szennyezett, más szűrési módszerrel kell kiegészíteni. Az utazáshoz a folyadék forma a legpraktikusabb, 1ml 10l vizet képes megtisztítani. A vírusok miatt egy tubus folyadék lesz nálam előreláthatólag, ha egyébként tiszta vízről van szó és nem kell előszűrni.

  • Vízszűrő pumpa

Létezik kerámiabetétes vagy egyéb fizikai szűrős pumpa, mely a tablettánál jóval többet tud, kiszűri a vegyszereket, homokot, kórokozókat. Az általam ismert márkák a Katadyn és az MSR. Árban nyilván drágább, de sok esetben szükgség van a fizikai tisztításra. A cserélhető betétes elsőre nagyobb befektetés, cserébe környezetbarátabb és hosszú távon behozza az árát. Mindkét típus első alkalommal 2000l vizet tud megszűrni, ha utánaszámolok (és a mosakodást nem szűrt vízzel oldom meg), akkor jó pár évre elég lehet mind a két opció, főleg a tisztító folyadékkal kombinálva. Az olcsóbb eldobható előnye, mely legalul látható, hogy sokkal kisebb helyet foglal (marokban, hátsózsebben elfér), és nincs mi eltörjön benne, azaz hülyebiztosabb. 😀

 

  • Fizikai szűrős vizeszsák

Vízszűrési teszteket olvasva futottam bele a Sawyer termékébe, amit az egyik legjobbnak hoztak ki a felhozatalból. A kerámia betét elvén működik, a gyártó szerint viszont a betétet nem kell cserélni, csak alkalmanként visszamosni tiszta vízzel. A koszos feliratú zsákba töltjük a tisztítandó vizet, és várjuk, hogy a gravitáció elvégezze a dolgát. Talán a legkörnyezetbarátabb opció. Hátránya, hogy elsőre nagy beruházás, és a túra során nem feltétlen találok mindig alkalmas helyet ahova felakaszthatom a zsákokat. A visszajelzések alapján a szűrés sebessége is hagy kívánnivalót maga után.

  • Aktívszén betétes kulacs

Egyik világjáró ismerősöm, Will (http://supercyclingman.com/) ajánlotta a Water-to-Go kulacsot, a honlapjuk állítása szerint bizonyos mennyiségű nehézfémet is kiszűr, és ez vírusok kiszűrésére is alkalmas. 

A water-to-go betét nem tart olyan sokáig, 130-200l vizet képes megszűrni (palackmérettől függően). Felszorozva ez dupla árat jelent, az extra hulladékról nem is beszélve, így ezt az opciót én elvetem, de rövid kirándulásokra jó lehet. 

  • Szűrő és tisztító egyben

Egy spéci szűrő, melyet nemrég fedeztem fel, és ami az eddigi szűrőket simán kenterbe veri, így külön fejezetet érdemel. A Sagan Xstream élettartama elvileg ezer liter, amit teszteltek is erre a mennyiségre, így ez tényleges érték. Ár-érték arányban nagyon jó, ha a csak a csereszűrő árát vesszük alapul, 12Ft-ra jön ki 1l víz. Az oldal által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján még a kritikusabb nehézfémekkel is elbánik, így elsőre ez lenne a választásom, csak nehéz olyan eladót találni, aki Európába is szállít. Szerencsére még nem olyan sürgős a dolog, majd nyitva tartom a szemem 🙂

A fizikai (és sok esetben az aktív szenes) szűrők korlátai

Az előbb felsorolt szűrők a kórokozók, fizikai szennyeződések, homok, vegyszerek kiszűrésére kiválóak, és ha csak sima csapvizet szerzek egy-egy távoli országban amihez még nem szokott hozzá a bélflórám, elég lehet a víz forralása is ivás, fogmosás előtt. Persze mindig megkérdem a helyieket, mennyire javasolják ezt 🙂 Természetesen egyiket sem ajánlott sós víz szűrésére alkalmazni, mert pillanatok alatt eltömíti a szűrőt.

Azonban a nehézfém-szennyezést egyik sem oldja meg teljesen, még az Xstream esetében is vannak hiányosságok. Így például Kína egyes területein résen kell lennem ezzel kapcsolatban, és minden környezettudatosságom ellenére palackozott vizet venni ha nagyon muszáj. Legalábbis amíg nem hozzák kereskedelmi forgalomba azt a napokban megjelent találmányt, amit egy fiatal diák fejlesztett ki, és ami megoldhatja a szennyezett víz problémáját a harmadik világban. Erről a nanocsöves szűrőről van szó, és nagyon remélem, hogy az indulás előtt be tudok szerezni egy ilyet. Ami még fantasztikus benne, hogy sima ecettel tisztítható és regenerálható, ezért igazán környezetbarát eszköz. Konkrétan minden vízszűrési problémámat megoldaná azt hiszem, így mindenképp figyelni fogom az ezzel kapcsolatos híreket 🙂

Ti hogy vagytok ezzel, melyik módszer lenne a szimpatikus? (Persze a nanocsöves vattát kivéve, mert gondolom mindenki egyből lecsapna rá :D)